Bécsi boulle

A bécsi boulle stílus

Az André Boulle munkásságából kiinduló művészettörténeti fejlődési folyamatnak az egyik végállomása a 19. század utolsó harmadának a világa. Ekkoriban már a tömeggyártású bútorok is megjelentek, de igény volt még a gazdag díszítésre is, konkrétan a díszítőmotívumok ekkoriban már részben gépesített módon készültek. Az ekkoriban uralkodó nyugat-európai boulle stílus vörös színű teknősbéka páncélt használt a bútorok díszítőanyagául, míg ezzel szemben az Osztrák-Magyar Monarchia területén kialakult egy sajátos, helyi boulle stílusunk is. A bútorok alapanyaga leginkább fenyő alapon feketére pácolt gyümölcsfa furnér borítás volt. Nálunk azonban az egzotikus – és nyilván drága – teknősbéka páncél helyett gyöngyház (kagyló) berakás terjedt el, ami csillogó színvilágával kifejezetten harmonizált a feketére pácolt fával, illetve a réz berakással és az öntött, aranyozott rézveretekkel. A bécsi boulle stílus nem csak Bécsben, hanem nálunk is nagyon elterjedt volt, sőt manapság sokkal inkább lehet vele találkozni a hazai, mint az osztrák műtárgy kereskedelemben. Osztrák nemzetközi neve Makart, vagy Makart-Stil.

Jellegzetes bécsi boulle műtárgyak

A bécsi boulle stílusú bútorok közkedvelt voltak mind a gazdagabb polgárság, mind a nemesség körében és mind a mai napig rendszeresen lehet velük találkozni a hazai műkereskedelemben. Mivel a bécsi boulle-ok tömeges készültek a maguk korában, ezért mesterjegyekkel, híres asztalosok jelzéseivel ezen tárgyak esetében nem kell számolni. A nagyvárosi bérpalotákban egy-egy szobát sokszor azonos stílusban rendeztek be, így ónémet (esetleg neoreneszánsz), bécsi barokk, illetve bécsi boulle stílusú szobák alakultak ki. Utóbbiak elsősorban a szalonok voltak, így ma is leginkább bécsi boulle stílusú szalongarnitúrákkal lehet találkozni.

Szalongarnitúrák

A bécsi boulle szalongarnitúrákhoz magas szalonasztal, kanapé, fotelek, székek, tükör és konzolasztal is tartozhatott. Ma már ritka az ilyen egybefüggő műtárgyegyüttes, és sajnos a műkereskedelemben nem ritka, hogy kisebb egységekre bontva próbálják meg őket értékesíteni, például az ülőgarnitúrát leválasztva a tükrös konzolasztalról.

forrás: https://www.hidegkutihirek.hu/2022/02/09/a-becsi-boulle-a-hazai-boulle-stilus/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük